Kako sem osvojila prvo mesto na Maratonu Franja?
Čas branja: 2 min

Kako sem osvojila prvo mesto na Maratonu Franja?

Čas branja: 2 min
Erika Jesenko o svojem vrhunskem nastopu na Maratonu Franja.
Kako sem osvojila prvo mesto na Maratonu Franja?

Odločitev za nastop na Maratonu Franja je padla 14 dni pred dogodkom.

Sprva sem načrtovala Granfondo Ale La Merckx v Veroni, vendar so mi iz ekipe 14 dni prej napisali, da lahko vozim tudi Maraton Franja, če želim. Glede na to, da Velike Franje prav zares nisem še nikoli vozila in da me vsako leto dan po njej vsi sprašujejo, če sem se je udeležila, sem pomislila, da je tokrat mogoče čas, da se je udeležim.

Teden pred Maratonom Franja

En vikend pred Franjo sem dirkala na etapni dirki na Sardiniji, tako da je bil edini cilj do Franje se spočiti in nazaj aktivirati noge.

Ker ima pri tem velik vpliv tudi prehrana, sem pazila na to, da sem zaužila zadostne količine ogljikovih hidratov in beljakovin ter predvsem to, da nisem bila v energijskem deficitu.

Med tednom sem opravila nekaj lahkotnih voženj, v petek pa dva intenzivnejša 10-minutna intervala, da sem aktivirala noge in jih malo utrudila. Namreč, sama na dirki najbolje delujem, če sem malenkost utrujena in ne preveč sveža.

Prehrana pred dirko

Dan pred dirko sem še posebno pozornost namenila, da sem zaužila večji delež ogljikovih hidratov ter omejila vnos prehranskih vlaknin in maščob.

  • Zajtrk en dan pred dirko in na dan dirke: ameriške palačinke (brez mleka in maščobe) z grškim jogurtom in prelivom iz gozdnih sadežov.
  • Malica: mlečni riž z medom in skyrom
  • Kosilo: krožnik testenin s paradižnikovo omako in tuno, skodelica rdeče pese
  • Malica: skodelica jagod, proteinski puding
  • Večerja: krožnik riža, malo popečenih bučk, file lososa, kakav
  • Vmesni prigrizki: gumijasti bomboni, pomarančni sok

Prehrana med dirko

Prehrano za med dirko navadno načrtujem tako, da si pripravim največjo količino sladkorja, za katero sem prepričana, da mi ne povzroča težav, in nato dodam še en energijski gel za rezervo.

Na Maratonu Franja sem sicer zaužila malo manj, kot sem načrtovala, saj proti koncu ni bilo več tako intenzivno in tudi imela sem že informacijo, da je druga ženska nekaj minut zadaj.

Skupaj sem tako zaužila 285 g sladkorja:

Kako je bilo med dirko

Maraton Franja je nekaj posebnega. To ni maraton, na katerem šteje le moč, temveč sta pomembna tudi tehnika in taktika. Predvsem pa moraš imeti ogromno sreče.

Vedela sem, da moram do Vrhnike voziti čim bolj spredaj, da se izognem vsem padcem, kar mi je tudi uspelo. Do Godoviča je bila dirka umirjena. Na spustu pa sem za trenutek izgubila pozornost in izgubila stik s skupino, ki sem jo nato kmalu ujela.

Vzpon na Kladje sem pričela na začetku skupine, vendar sem ga nato odvozila v svojem ritmu, saj me je do cilja čakalo še kar nekaj kilometrov. Po Kladju se je nato oblikovala manjša skupina, s katero smo skupaj odvozili do cilja. 2 km pred ciljem nas je ujel močen dež in skoraj vsak drugi je skozi ovinke letel po tleh, zato sem s previdnostjo in zagotovostjo odpeljala v cilj.

Avtor: Erika Jesenko