VerticalMed: Celostna prehranska diagnostika za športnike
Čas branja: 3 min

VerticalMed: Celostna prehranska diagnostika za športnike

Čas branja: 3 min
Podjetje VerticalMed pojasni, kako lahko personalizirani testi koristijo tvojemu zdravju in zmogljivosti.
VerticalMed: Celostna prehranska diagnostika za športnike

V VerticalMed se zavedamo, da si športniki prizadevajo za izboljšanje zmogljivosti, regeneracije ter duševnega zdravja, hkrati pa želijo zmanjšati prebavne težave in poskrbeti za personaliziran prehranski načrt.

Vendar pa med sodelovanjem s strankami pogosto ugotovimo, da jim prikrita telesna neravnovesja preprečujejo, da bi dosegli svoj polni potencial.

Naš pristop vključuje napredne laboratorijske teste in biomarkerje, ki omogočajo globlji vpogled v zdravje vsakega športnika in posledično vodijo do večje zmogljivosti in hitrejše regeneracije.

Naš diagnostični pristop

Celostna krvna slika

Celostna krvna slika je najpomembnejša laboratorijska preiskava, ki jo opravimo, saj nam poda številne informacije, kot so:

  • Prehranske pomanjkljivosti: Prepoznavanje vrzeli, ki lahko poslabšajo zmogljivost, regeneracijo in duševno zdravje.
  • Kazalci vnetij: Visoke vrednosti lahko negativno vplivajo na regeneracijo ter povzročijo izgubo zmogljivosti in tako predstavljajo veliko tveganje za poškodbe.
  • Zdravje kosti: Kazalci slabe presnove kosti in tveganja za osteoporozo.
  • Hormonske pomanjkljivosti: Pogosto privedejo do pretreniranosti in otežene regeneracije.
  • Elektrolitsko neravnovesje: Vpliva na potrebe po hidraciji.
  • Stopnje transporta železa in kisika: Ključne za zmogljivost.
  • Energijska presnova: Ocenjevanje, kako učinkovito telo proizvaja in porablja energijo, ki je ključnega pomena za zmogljivost.

Merimo tudi vsa mikrohranila v krvi, da dobimo podrobno sliko o stanju vitaminov in mineralov v športnikovem telesu. Ta analiza je ključnega pomena, saj ocenjuje znotrajcelične ravni, kar nam omogoča natančnejši prikaz stanja in potreb po hranilih kot samo serumski testi.

VerticalMed Tyrol 4Endurance Krvne preiskavePriporočamo, da vsak športnik opravi krvne preiskave.

Test organskih kislin (OAT)

Organske kisline nam omogočajo podroben vpogled v presnovo, pomagajo prepoznati pomanjkljivosti in omogočajo ciljno usmerjene ukrepe za izboljšanje zmogljivosti in splošnega zdravja.

Ti kazalci presnove ne pomagajo le pri razumevanju fizioloških prilagoditev na trening, temveč tudi pri spremljanju zdravja in zmogljivosti športnikov ter diagnosticiranju morebitnih presnovnih motenj.

Analiza organskih kislin v urinu omogoča celovit pregled presnovnih sprememb pri športnikih in poudarja kompleksno ravnovesje med poizvodnjo energije, uporabo substratov ter presnovnim stresom med dolgotrajno telesno aktivnostjo.

S testom organskih kislin (OAT) raziskujemo metabolite v urinu in s tem zagotovimo kazalce, ki razkrivajo:

  • Proizvodnjo energije: Učinkovitost pri pretvarjanju maščob in ogljikovih hidratov v ATP.
  • Pomanjkanje vitaminov in mineralov: Zaznavanje potreb po bistvenih hranilnih snoveh.
  • Zdravje črevesja: Prepoznavanje bakterijskih in glivičnih izrastkov.
  • Ravni oksidativnega stresa: Spremljanje reaktivnih oksidativnih vrst.
  • Ravni nevrotransmiterjev: Vplivajo na razpoloženje, energijo in motivacijo za trening.
  • Ravni oksalata: Povezane z zdravstvenimi težavami, kot so ledvični kamni in anemija.
  • Sposobnost razstrupljanja: Sposobnost telesa za izločanje toksinov.
Slika: Celična energija in mitohondrijski kazalci @NordicLaboratories

Test suhega urina za celostni pregled hormonov (DUTCH)

Test DUTCH omogoča celostno analizo ravni hormonov, ki je ključna za športnike, ki se soočajo s težavami, kot sta amenoreja pri ženskah in nizek testosteron pri moških (pogosto zaradi pretreniranosti in s stresom povezanega neravnovesja kortizola). S tem testom ocenimo:

  • Spolne hormone
  • Stresne hormone

Razumevanje teh interakcij je bistvenega pomena za odpravljanje hormonskih neravnovesij in optimizacijo splošnega zdravja.

Presnovno testiranje

Presnovno testiranje omogoča vpogled v učinkovitost izgorevanja maščob pri športniku, kar nam dovoljuje oblikovanje prilagojenih načrtov treninga in prehrane. To testiranje nam pomaga razumeti, kako dobro športnik presnavlja maščobe in ogljikove hidrate, kar je bistveno za vzdržljivost.

Izvajamo spirometrične meritve presnove v mirovanju (RMR), s katerimi določimo športnikov bazalni presnovni ritem in ocenimo njegovo presnovno stanje. Ti podatki so ključni za ustvarjanje prilagojenih strategij za trening in prehrano, ki ustrezajo specifičnemu presnovnemu profilu športnika.

VerticalMed Tyrol 4Endurance Celostni testPersonalizirano testiranje je ključnega pomena za izboljšanje zdravja in športne uspešnosti.

Celostno testiranje blata

Celostno testiranje blata pri športnikih, ki se med treningom ali drugimi dejavnostmi spopadajo s prebavnimi težavami, lahko razkrije:

  • Raven bakterij: Tako koristnih kot škodljivih bakterij.
  • Parazite: Odkrivanje neželenih organizmov.
  • Glivice: Prepoznavanje prisotnosti glivic.
  • Slabo prebavo: Težave povezane z nepravilno prebavo.
  • Sindrom prepustnega črevesja in težave s sluznico: Težave s črevesno sluznico.
  • Črevesni imunski sistem: Ocena imunskega odziva v črevesju.
  • Absorpcijo hranil: Učinkovitost absorpcije hranil.

S tem testom lahko natančno določimo temeljne vzroke za prebavne težave, kar nam omogoča razvoj ciljno usmerjenih strategij za izboljšanje zdravja črevesja in splošne zmogljivosti.

Vlagaj v svoje zdravje

V VerticalMed verjamemo, da je optimalno zdravje temelj za vrhunsko zmogljivost.

Naša celovita diagnostična orodja športnikom omogočajo podroben vpogled v njihovo telo, razkrivajo skrita neravnovesja in zagotavljajo praktične vpoglede.

Z vlaganjem v svoje zdravje vlagaš tudi v svojo zmogljivost. Dovoli nam, da ti pomagamo doseči tvoje športne cilje z natančno in prilagojeno oskrbo.

Za več informacij o tem, kako ti lahko VerticalMed pomaga do boljših rezultatov, nam sledi na Instagramu ali obišči našo spletno stran.

Avtor: VerticalMed