Ali Absolute res poviša VO2 max? Testiral dr. Georg Abel
Čas branja: 3 min

Ali Absolute res poviša VO2 max? Testiral dr. Georg Abel

Čas branja: 3 min
Preberi, kaj strokovnjak na področju prehrane meni o dopolnilu Absolute.
Ali Absolute res poviša VO2 max? Testiral dr. Georg Abel

Absolute je naše vrhunsko prehransko dopolnilo za povišanje VO2 max, ki temelji na visokokakovostnih adaptogenih in beta alaninu. Številni naši športniki ga redno uporabljajo kot podporo pri treningu in za povišanje VO2 max.

Ker mnogi športniki hvalijo njegove učinke, se je dr. Georg Abel odločil, da Absolute preizkusi tudi sam.

Kdo je dr. Georg Abel?

Dr. Georg Abel je priznan nemški strokovnjak na področju prehrane, športnik in trener. Star je dobrih 40 let, dela 40 ur na teden in je že več let vzdržljivostni športnik.

Redno trenira 1015 ur na teden, kar pomeni, da vsako triatlonsko disciplino izvede 34 krat na teden, poleg tega pa opravi še 23 atletske treninge.

Visok je 175 cm, njegova povprečna teža v obdobju testiranja pa je bila 68,5 kg. Po zelo hudi okužbi konec marca/v začetku aprila 2024 je ponovno začel s treningi.

Izkušnje dr. Georga Abela z izdelkom Absolute

Absolute je prehransko dopolnilo, ki vsebuje mešanico sledečih adaptogenov: ašvaganda, glavatec (cordyceps) in rodiola. Vsebuje tudi beta alanin, ATPro Matrix, Senactiv® (patentirana sestavina za povečanje vzdržljivosti in regeneracije) ter krom.

Absolute 4Endurance Pro: VO2 Max BoosterAbsolute je močno naravno dopolnilo za povišanje VO2 max, ki temelji na visokokakovostnih adaptogenih in beta alaninu.

Za izvedbo testa je dr. Georg Abel 21 dni jemal 4 kapsule Absoluta na dan.

V nadaljevanju lahko prebereš njegove izkušnje z izdelkom.

Trening

Med jemanjem izdelka sem bil v »varčevalni fazi« svojega treninga. To pomeni, da nisem izvajal nobenega specifičnega VO2 max treninga z visokointenzivnimi vajami, temveč le daljše osnovne vaje namenjene pripravam na dirko. Seveda pa moramo vedeti, treniramo svoj VO2 max tudi le z osnovnim treningom.

Ker nisem imel dostopa do diagnostike zmogljivosti, sem med kolesarjenjem svoj VO2 max »določil« le s pomočjo Apple Watch Ultra 2 ter naprav Garmin (Edge 830 in Connect). Zavedam se, da to ne ustreza znanstvenim standardom in da meritev ne smem razmeti kot popolnoma točne, vseeno pa so mi dale neke okvirne številke.

Vtis in uporaba

Ker sem treniral vsak dan, sem 3045 minut pred treningom vedno vzel priporočeno dnevno količino štirih kapsul z malo vode. Uporaba je res preprosta.

Trening in počutje

Med večino treningov, bodisi med plavanjem, kolesarjenjem ali tekom, sem imel vedno občutek, da lahko diham zelo globoko in »sveže«  izredno prijeten občutek, zaradi katerega se mi je zdelo, kot da sem trening lažje opravil. V tem obdobju sem se odlično počutil, saj sem vsakič dosegel vse zadane cilje in želeno zmogljivost.

Na začetku nekaterih treningov sem občasno v glavi in na ustnicah začutil rahlo mravljinčenje  – nič dramatičnega, le navaditi sem se moral. Ta občutek povzroča beta alanin, ki je še posebaj koristen pri sprintih, saj spodbuja nastajanje karnozina, znotrajceličnega pufra, ki zmanjšuje kopičenje mlečne kisline.

Na splošno sem se ob jemanju dopolnila Absolute počutil odlično.

Kakovost spanja in odpornost na stres

Že dolgo se nisem počutil tako uravnotežen, spočit in motiviran med treningom. To je po eni strani zagotovo posledica strukture treninga in manjše količine stresa v službi ter v zasebnem življenju. Po drugi strani pa so k dobremu počutju zagotovo prispevali tudi adaptogeni, kot sta rodiola in ašvaganda.

Spal sem več kot odlično in se vsako jutro zbudil spočit, čeprav sem v povprečju spal manj kot 7 ur na noč (kar bi seveda lahko izboljšal).

Adaptogen Fuse 
                Adaptogen Fuse
4Endurance Pro

60 kapsul

Celovita mešanica adaptogenov

Cena s popustomOd 29,99 €
Vo2max_booster 
                Vo2max_booster
4Endurance Pro

84 kapsul

Poviša VO2 max

Redna cena59,99 € Cena s popustom30,00 €
- 50%
Fusion_4EndurancePro_Pospesuje_presnovo_mascob_Povecuje_VO2_max 
                Fusion_4EndurancePro_Pospesuje_presnovo_mascob_Povecuje_VO2_max
4Endurance Pro

90 kapsul

Topilec maščob, poviša VO2 max

Cena s popustom39,99 €
Loaded 
                Loaded
4Endurance Pro

90 kapsul

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cena s popustomOd 39,99 €

Telesne prilagoditve in počutje

V 21-dnevnem obdobju jemanja dopolnila Absolute se je moj srčni utrip med izvajanjem osnovnih treningov močno znižal.

Pri teku s hitrostjo 5 min/km je bil na začetku moj srčni utrip približno 135140, nato pa se je ustalil na približno 130.

Ker sem imel občutek, da treningi resnično delujejo in sem vedel, da je moje telo sposobno ustrezno odreagirati na vadbene dražljaje, sem kočno spet začel resnično uživati. Opazil sem tudi, da se je moja zmogljivost zelo izboljšala.

Kaj pravi Garmin?

Po podatkih Garmina, je zvišanje mojega VO2 max jasno vidno, vendar pa moramo upoštevati, da to seveda ni izmerjena vrednost. To je vrednost, ki jo je kolesarski računalnik izračunal na podlagi mojega pulza, vrednosti vatov oz. količine porabljene energije ter algoritmov.

Garmin je zabelešil povišanje VO2 max z 69 na 73, moja tekaška ura pa povišanje z 62,4 na 64,5. Čeprav je treba pri diagnosticiranju zmogljivosti uporabljati metodo »pred« in »po«, to povišanje vrednosti še vedno daje jasno predstavo in potrditev občutkov, ki sem jih čutil v telesu.

VO2 Max Garmin Dr. Georg AbelDr. Georg Abel je na napravi Garmin zabeležil povišanje vrednosti VO2 max za 4 %.

Končna ocena Dr. Georga Abela o Absolute

Že dolgo se med treningom nisem počutil tako motiviran, regeneriran, močan in fit. Vse treninge sem lahko opravil po načrtu in se pri tem zelo zabaval, hkrati pa sem opazil, da se je moja zmogljivost močno izboljšala.

Odličen občutek, da lahko »diham s polnimi pljuči« in se počutim uravnoteženo, je zagotovo posledica učinkov adaptogenov v izdelku Absolute ter primerne strukture in obremenitve treninga. Vsekakor bom adaptogene uporabljal še naprej, zlasti med intenzivnimi treningi.

Na podlagi svojih pozitivnih izkušenj Absolute vsekakor priporočam, zlasti tistim, ki želite izboljšati svojo fizično in mentalno zmogljivost, dobro počutje, regeneracijo ter spanje na naraven način.