Lahko energijski gel prepreči mišične krče med vadbo?
Čas branja: 5 min

Lahko energijski gel prepreči mišične krče med vadbo?

Čas branja: 5 min
Spoznaj povezavo med mišičnimi krči in energijskim gelom.
Lahko energijski gel prepreči mišične krče med vadbo?

Mišični krči so pogost pojav med intenzivno vadbo in športniki jih na vse možne načine poskušajo preprečiti. Eden od teh načinov je uporaba energijskih gelov. Pa lahko energijski gel res prepreči mišične krče?

Energijski gel lahko prepreči mišične krče. Znanost si sicer še vedno ni skladna glede pojava mišičnih krčev, a dva pogosta vzroka sta utrujenost in dehidracija. Iz tega sledi, da je uživanje mineralov in ogljikovih hidratov med vadbo učinkovit način za preprečiti pojav mišičnih krčev.

V tem blogu boš izvedel več o povezavi med energijskim gelom in mišičnimi krči.

Kaj povzroča mišične krče med vadbo?

Kot rečeno, natančen mehanizem za nastankom mišičnih krčev je še vedno relativno nejasen in potrebne so nadaljnje raziskave.

V preteklosti so mišične krče povezovali z mnogimi vzroki, med njimi so elektrolitsko neravnovesje, izguba tekočine in okoljske razmere.

Danes vsi prsti kažejo na mišično utrujenost. Ker so v končni fazi mišični krči posledica napake v živčnem sistemu, je logično, da se možnost te napake poveča skladno s povečanjem utrujenosti mišic.

A zgodba se s tem ne zaključi. Dokler nam znanost ne bo postregla z dokončnimi odgovori, moramo športniki sami odkrivati, kaj za nas najbolje deluje, pomembno vlogo pa igra tudi genetika. Nekateri športniki so preprosto bolj podvrženi mišičnim krčem kot drugi in tega se očitno ne da spremeniti.

Vseeno pa ostajajo načini, kako mišične krče preprečiti ali vsaj zakasniti.

Glavni vzrok mišičnih krčev med intenzivno vadbo naj bi bila mišična utrujenost.

Kako lahko preprečiš mišične krče med vadbo?

Ker so mišični krči neposredno povezani z mišično utrujenostjo, boš mišične krče najlažje preprečil ali zakasnil, tako da se izogneš mišični utrujenosti.

Toda kako?

Najpomembnejši dejavnik je seveda tvoja vzdržljivost. Več kot je imaš, dlje in bolj intenzivno boš lahko treniral, ne da bi pri tem izčrpal svoje mišice.

Mnogi športniki med treningi ne izkusijo mišičnih krčev, na tekmi pa njihove mišice odpovedo. Razlog je ta, da je intenzivnost njihovega treninga nižja od intenzivnosti dirke. 

Če torej želiš zmanjšati pojavnost mišičnih krčev, izboljšaj svojo vzdržljivost. Pri tem si lahko pomagaš z našimi trening načrti ali delaš vaje za moč. Največ uspeha pa boš imel, če narediš oboje.

Čeprav je vzdržljivost ključni dejavnik pri preprečevanju mišične utrujenosti, igra pri preprečevanju mišičnih krčev pomembno vlogo tudi pravilna prehrana med vadbo.

Športna prehrana in mišični krčiPravilen pristop k športni prehrani je bistvenega pomena, če želiš preprečiti mišične krče med intenzivno vadbo.

Pa še nekaj. Ker so mišični krči vsaj delno povezani tudi z okoljskimi razmerami, ki lahko pospešijo pojav mišične utrujenosti, so še en nezanemarljiv način, da preprečiš ali zakasniš pojav mišičnih krčev, razmeram primerna oblačila.

Mišične krče lahko preprečiš ali zakasniš, tako da izboljaš svojo vzdržljivost, slediš pravilni prehrani med vadbo in omejiš vpliv okoljskih razmer z uporabo primernih oblačil.

Kako lahko energijski gel prepreči mišične krče?

Mišične krče med vadbo lahko zakasniš ali preprečiš s primerno prehrano med vadbo. Ta prehranska strategija se imenuje fueling, vključuje pa vnos vode, mineralov in ogljikovih hidratov.

Eno od prehranskih dopolnil, ki vsebuje vse te sestavine, ali vsaj minerale in ogljikove hidrate, je energijski gel.

Dober energijski gel vsebuje pravilno kombinacijo ogljikovih hidratov (glukozo in fruktozo) in pravilno koncentracijo elektrolitov. Z uživanjem teh hranil med vadbo lahko znatno zmanjšaš mišično utrujenost in posledično pojav mišičnih krčev.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
30 x 60 ml
GO Isotonic Energy Gel BoxGO Isotonic Energy Gel Box
SIS - Science in Sport

Ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
24 x 60 ml
Energijski gel z L-Karnitinom BoxEnergijski gel z L-Karnitinom Box
4Endurance Pro

Vir energije, pospeši presnovo maščob

Cena s popustom€54,99

Poudariti moramo da magnezij, ki je še vedno opevan kot eden najboljših načinov za preprečiti mišične krče, lahko zaradi odvajalnega učinka v pretiranih odmerkih povzroča prebavne težave. Njegovo učinkovitost pri preprečevanju mišičnih krčev pa veliko študij pravzaprav zavrača ter razlog za pojav mišičnih krčev pripisuje mišični utrujenosti in ne elektrolitskem neravnovesju.

Te študije so odkrile tudi, da med vzdržljivostnimi športniki dehidracija in izčrpanje mineralov nista neposredno povezana s pojavom mišičnih krčev.

Upoštevajoč ta odkritja, najboljši energijski geli vsebujejo nizke količine magnezija in večje količine mineralov, ki jih dejansko moraš nadomeščati, kot sta natrijev klorid in kalij, ter učinkovite kombinacije ogljikovih hidratov, ki nudijo visoke ravni hitre energije brez prebavnih težav.

Energijski gel lahko prepreči mišične krče z minerali za hidracijo in ogljikovimi hidrati za zakasnitev mišične utrujenosti.

Kateri je najboljši vir ogljikovih hidratov za preprečevanje mišičnih krčev?

Najboljši vir ogljikovih hidratov za preprečevanje mišičnih krčev so hitri sladkorji, kot sta glukoza in fruktoza.

Cilj vnosa ogljikovih hidratov je zakasnitev mišične utrujenosti, kar terja vnos zunanjega vira energije, saj je izčrpanje zalog glikogena povod za nastop utrujenosti in posledično mišičnih krčev.

Hitri sladkorji so najboljši, ker se med intenzivno vadbo tvoja prebava upočasni, zato potrebuješ vir ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, ki ga telo lahko hitro absorbira in uporabi za energijo, s čimer se upočasni poraba zalog glikogena v tvojem telesu.

Pri vnosu ogljikovih hidratov pa moraš upoštevati še en dejavnik, namreč prebavne težave. Več o energijskem gelu in prebavnih težavah lahko prebereš tukaj, bistvo pa je, da kombinacija glukoze in fruktoze omogoča najvišji vnos ogljikovih hidratov, ne da bi obremenila tvoj prebavni sistem in povzročila prebavne težave.

Naj še omenimo, da veliko energijskih gelov vsebuje maltodekstrin namesto glukoze. Čeprav je maltodekstrin derivat glukoze, preprostega sladkorja, se tehnično gledano maltodekstrin ne smatra za sladkor.

Zato veliko prehranskih dopolnil nosi oznako "nizka vsebnost sladkorja", kar pa je lahko zavajajoče, saj imata maltodekstrin in glukoza praktično enak učinek. Če že, je maltodekstrin nekoliko "močnejši", zato je med intenzivno vadbo tudi bolj priljubljen od glukoze.

Ko torej izbiraš energijski gel za preprečavnje mišičnih krčev, bodi pozoren na vir ogljikovih hidratov v gelu. Če bi rad izvedel več o tem, kako pravilno brati podatke na embalaži, preberi ta blog.

Najboljši vir ogljikovih hidratov za preprečevanje mišičnih krčev je kombinacija glukoze in fruktoze.

Kateri je najboljši energijski gel za preprečevanje mišičnih krčev?

Veliko energijskih gelov na tržišču je lahko kos tej nalogi. Če bi rad izbral najbolj primeren energijski gel zase, si oglej naša priporočila.

Če pa ti moramo priporočiti en sam energijski gel za preprečevanje mišičnih krčev med intenzivno vadbo, je to Nrgy Unit Gel znamke Nduranz.

Želiš preprečiti mišične krče? Uporabi energijski gel Nrgy Unit Gel!

Nrgy Unit Gel vsebuje kombinacijo maltodekstrina in fruktoze v optimalnem razmerju 1 : 0,8 ter napredno mešanico elektrolitov, ki je čim bolj podobna koncentraciji mineralov, ki jih med vadbo izgubljaš s potenjem.

Nrgy Unit Gel vsebuje tudi 45 gramov ogljikovih hidratov na gel in je optimiziran za zmanjšanje možnosti prebavnih težav. Zato gre za najboljši energijski gel za vrhunske in profesionalne športnike, ki potrebujejo izjemno visoke vnose ogljikovih hidratov.

Nrgy Unit Gel temelji na sistemu energije Nrgy Unit, s katerim lahko poenostaviš svoj vnos energije in kombiniraš različne izdelke znamke Nduranz. Tako lahko vzdržuješ optimalnen vnos ogljikovih hiratov na uro za optimizacijo vnosa energije in hidracije brez prebavnih težav.

Nrgy Unit Gel je najboljši energijski gel za preprečevanje mišičnih krčev med intenzivno vadbo.

Zaključek

Mišični krči so pogosta težava med vzdržljivostnimi športniki. Čeprav obstaja veliko dejavnikov, povezanih s pojavom mišičnih krčev, kot sta elektrolitsko neravnovesje in izguba tekočine, vedno več študij kot poglavitni dejavnik izpostavlja mišično utrujenost.

Mišično utrujenost lahko zmanjšaš, tako da povečaš svojo vzdržljivost, omejiš vpliv okoljskih razmer in med vadbo uživaš ogljikove hidrate.

Zelo učinkovit način za vnos ogljikovih hidratov med vadbo je energijski gel, ki vsebuje tudi minerale za pravilno hidracijo.

Najboljši energijski gel za preprečevanje mišičnih krčev med intenzivno vadbo je Nrgy Unit Gel.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
30 x 60 ml
GO Isotonic Energy Gel BoxGO Isotonic Energy Gel Box
SIS - Science in Sport

Ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
24 x 60 ml
Energijski gel z L-Karnitinom BoxEnergijski gel z L-Karnitinom Box
4Endurance Pro

Vir energije, pospeši presnovo maščob

Cena s popustom€54,99